Mellanmål och middagar

Broccolisoppa med sidfläsk och spenat
4 portioner

1 ½ broccolibukett
5 dl grönsaksbuljong
3 dl vispgrädde
50 g spenat
2 krm salt
1 krm malen vitpeppar

Tillbehör:
100 g sidfläsk
spenat
bladpersilja
avokadoolja eller olivolja
svartpeppar

1. Skär broccolin i småbuketter. Koka den i buljongen i 5-6 minuter under lock.
2. Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp och mixa soppan.
3. Skär fläsket i bitar och stek bitarna
4. Dela fläskbitarna på mitten och servera till soppan. Garnera med spenat och persilja. Droppa över olja, krydda med svartpeppar.

Recept från boken: Nya Fräscha LCHF; Lev livet lite grönare. Recept av Elisabeth Johansson.

 

Spenat- och kesobiffar med tomatsallad och vitlök
4 portioner

Spenat- och kesobiffar:
200 g färsk babyspenat
2 ägg
200 g keso naturell
40 g fetaost
2 dl mandemjöl
2 krm salt
1 krm malen svartpeppar
½ msk repad färsk timjan
smör till stekning

Tillbehör:
1 romansalladsblad
10 g spenatblad
2 tomater
½ rödlök

Vitlökssmetana:
2 dl smetana
2 vitlöksklyftor
salt och vitpeppar

  1. Hacka babyspenaten. Lägg hacket i en skål och blanda ner alla övriga ingredienser till biffarna.
  2. Forma till åtta biffar och stek dem i smör. Om man vill kan man panera, vända biffarna i lite mandelmjöl innan de steks.
  3. Lägg upp sallad och spenatblad på ett fat. Skiva tomaterna och lägg dem ovanpå de gröna bladen.
  4. Hacka löken och strö dem över tomaterna. Lägg på biffarna.
  5. Rör ihop smetana, vitlök, salt och vitpeppar. Servera till biffarna.

Recept från boken: Nya Fräscha LCHF; Lev livet lite grönare. Recept av Elisabeth Johansson.

 

Köttbullar

800g nötfärs
800g blandfärs
1,5 dl grädde
2 ägg
2 gula lökar
1 tsk honung
(2 msk ansjovisspad)
4 msk konc. kalvfond
2 msk Kikkoman soya
smör att steka i
1 msk flingsalt
svartpeppar

Skala lökarna, riv en av lökarna på ett rivjärn och ställ åt sidan. Finhacka och stek sedan den andra löken gyllenbrun. Två sorters smak på löken lyfter smaken på färsen.

Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med kryddorna. Stek och smaska!
Jag brukar alltid hoppa över ansjovisspad då jag inte gillar detta. Blir underbart goda köttbullar utan och gillar man ansjovisspad gissar jag att de fortfarande är lika goda.. :-)

Recept från: http://www.lchfgourmet.se/lchf-recept-/lchf-kottbullar/


Blommig korvlåda

4-6 portioner

1 purjolök. skivad
1 stor gul lök, hackad
350 g broccolibuketter
200g blomkålsbuketter
400-500g kvalitetskorv med hög kötthalt
50g smör
salt, peppar
1 näve färsk timjan, eller 2 tsk torkad
3 dl creme fraiche
2 tsk osötad dijonsenap
150g riven ost

Sätt ugnen på 250 grader. Hacka/skiva grönsaker och korv. Stek i smör några minuter. Salta och peppra och tillsätt timjan. Lägg över i en ugnsfast form. Blanda creme fraiche och senap och häll över grönsakerna/korven. Strö över osten och gratinera i 15 minuter eller tills rätten fått fin färg. Servera med en grönsallad.

Recept kommer från tidningen Matkärlek, nummer 2, 2016


Pizzaomelett

2-3 portioner

1 pkt bacon
(ca 100g champinjoner)
1 liten finhackad gul lök
ca 150g riven ost
4 ägg
ca 0.5 dl grädde
1 msk tomatpure
salt, peppar, oregano, vitlökspulver

Skär bacon, lök och svamp i bitar. Stek i smör några minuter så baconen verkar färdiga. Klicka i tomatpure och fräs på med baconblandningen. Vispa ihop ost (spara lite till topping), ägg, grädde och kryddor. Häll blandningen över baconen. Låt stå på medel/svag värme i ca 10 minuter eller tills den verkar fast nog.

Lägg försiktigt över omeletten på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med extra ost och oregano. In i ugnen på 200 grader, grilläge i ca 5-10 minuter, så den får fin färg och blir lite krispig.

(Jag tar alltid fullt 150g riven ost och 0,5 dl grädde. Champinjoner hoppar jag över då jag har svårt för svamp. Blir mycket god utan dessa också. :-) )

Recept från: http://www.tjockkocken.se/pizzaomelett/

 

Wrap med kycklingröra
3 portioner

Wraps:
6 ägg
8 msk vispgrädde
2 msk fiberhusk
salt och peppar

Stek i smör på båda sidor, wrapen ska inte få allt för mycket färg. Lägg upp på tallrik och låt svalna.

Kycklingröra:
1 grillad kyckling i strimlor
2 dl creme fraiche
2-3 dl grädde
0,5 dl strimlade soltorkade tomater i olja
1 msk kinesisk soja
salt och peppar

Rör ihop allt och låt småputtra en stund. Lägg upp strängar på wrapsen, rulla in och dela i två delar. Servera med sallad eller grönsaker.

Recept från: http://56kilo.se/wrap-med-kycklingrora-lchf/

 

En god lasagne
4 portioner

Lasagneplattor:
4 ägg
125g philadelphiaost eller annan färskost
0,55 dl fiberhusk

Sätt ugnen på 150 grader, vispa äggen poröst, tillsätt färskost och fiberhusk. Vispa ihop. Bred ut smeten tunt på en bakplåtspappersklädd plåt. Lägg ett bakpapper över och börja kavla ut till papperskanterna. Låt papprena sitta kvar under gräddningen. Grädda i 10 minuter. Ta sedan bort pappret och skär i lagom stora plattor. Höj ugnsvärmen till 225 grader.

Bolognese:
500 g blandfärs
100 g champinjoner
1 burk krossade tomater (400-500 g)
1 dl tomatpuré
4 st klyftor vitlök
1 msk oxfond
smör, salt, peppar
ost att ha ovanpå lasagnen, 100 g

Stek färsen i lite smör och lägg sedan över i tjockbottnad gryta. Skiva champinjoner och finhacka vitlöken och stek i lite smör. Lägg över i grytan och häll sedan över tomatpurén och tomatkrossen. Krydda med oxfond, salt, peppar och låt småputtra i ca 20 minuter.

Ostsås:
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
100 g gräddost
salt, svartpeppar

Låt creme fraiche och grädde koka upp, dra sedan åt sidan och rör ner osten. Smaka av med salt och peppar. Lägg nu plattorna i en ugnsfast form, lägg på bolognese, sedan ostsås. Varva nu så i 1-2 varv till. Avsluta med osten.
Grädda i ca 20 minuter.
Servera med grönsaker.

Jag brukar halvera satsen till plattorna då jag tycker det räcker, allt är efter tycke och smak. :-) En riktig storfavorit här hemma.

Recept från: http://56kilo.se/en-god-lasagne-lchf/