Vardag

Vad lägger du ut på nätet?

Vi samtalade om internet och sociala medier på jobbet i veckan. Vad lägger vi upp och hur framställer vi oss själva och det yrke vi har? Kan vi själva leva upp till det vi lägger upp? 

Facebook är ett av de ställen vi pratade om. Där kan jag välja att vara med i grupper, gilla sidor och lägga upp sådant jag själv tycker är roligt eller viktigt. Dela andras inlägg går också och något som är väldigt populärt är ju att dela alla dessa citat åt alla håll och kanter. Ett jättebra sätt att hålla kontakt med människor som är intresserade av samma saker så klart. Roligt tidsfördriv och kul att se vad andra vänner har för sig på fritiden.

MEN! Hur mycket tänker vi på vad andra människor, utanför vänskapskretsen, faktiskt ser och kan ta reda på om oss? Hur mycket vill vi att människor ska veta om oss? Innan jag klickar gilla på en sida, har jag då tänkt på vad det är jag faktiskt gillar och att andra kan se vilka sidor jag gillar? Visst kan jag ställa in sekretess och så, men det kan ändå vara värt att tänka en extra gång. Jag har själv hamnat i den där fällan, tur man kan tänka om och göra annorlunda. Tänker jag på hur jag uttrycker mig i skrift? Kan jag själv leva upp till det jag skriver, gillar och/eller delar? Viktigt att tänka på innan man klickar på den där knappen som gör att det jag skrivit/lagt upp hamnar där i flödet. 

Jag tycker många gånger det kan vara svårt att till exempel blogga eftersom jag hela tiden fastnar i hur och vad jag skriver. Oftast blir det bara platt och rätt på vad vi hittat på eller vad för utflykt vi gjort. Här är det också viktigt att tänka på vad och hur jag framställer mig själv. Ibland kanske jag tänker, äsch det är väl inte så farligt, men sedan tänker jag vidare på att precis vem som helst kan ta del av det jag skriver; familj, släkt, vänner, bekanta, personer som för mig är helt obekanta, chefer, kollegor. Ja, alla som vill kan läsa de inlägg jag valt att göra offentliga. 

Instagram är också ett sådant ställe där vi lägger upp saker, många gånger utan att reflektera över vad och hur vi framställer saker om oss själva och vår vardag. Till en början tyckte jag inte det var så viktigt att hålla igen på min vardag, men efter föräldrar påpekat och/eller frågat om saker jag lagt upp där började jag tänka om och skaffade en låst användare där jag har har en färre skara följare och där jag själv kan styra över vilka som följer eller inte. Återigen handlar det om hur jag själv framställer mig för andra. 

2 thoughts on “Vad lägger du ut på nätet?”

 1. Bra skrivit. Tänker som du. Har skälv fastnat i att jag vill vara anonym träsket, vas vill jag dela med mig, vill jag dela med mig. Samtidigt är det ett bra ställe fb att få inspiration och hålla kontakt med folk. Jag tror jag åt ett större behov av integritet när man har ett socialt jobb och vissa har svårt att skilja på jobb rollen och min privata roll.

 2. Jag har ju lämnat Facebook för ett tag.
  Men på instagram och tidigare även Facebook så försöker jag tänka mig för hur jag framställer mig själv. Många gånger har det slutat med att jag inte lägger ut en bild och mina tankar till, för hur kan det uppfattas. Visserligen har jag en sluten användare (eller vad det heter) men då jag även har kollegor där så är jag försiktig. Jag skulle aldrig skriva något negativt som hänt på jobbet.

  Att gilla sidor eller grupper på Facebook gjorde jag tidigare, men några virkgrupper och Lchf grupper kunde jag stå för.

  Sedan sprids så mycket via delning på Facebook och det tror jag inte är bra. Jag slutade sprida saker där (försvunna personer och andra hemskheter). Men är man säker på sin sak och står för det man delar ja då får man ju göra det. Många gånger så håller ju inte alla fb-vänner med och någon kan ju bli sårad. Så jag var försiktig.

  Fast just nu är jag inte aktiv, för i min utmattning orkade och orkar jag inte med nyhetsflödet av vad alla gjorde/gör hela tiden och delningar om ex föräldraskap, kost osv dolda pekpinnar hit och dit av nära och kära. Det blev för jobbigt.

  Vet inte om det blev något svar på dina funderingar. Men det var lite tankar som dök upp. När det gäller bilder så lägger jag ut på familjen, djuren och hem. Men bara fina bilder, aldrig någon pinsam bild.

  Kram

Kommentera